SV_rss1
SV_rss2
Muutos2011

KATSAUKSET

EU-TANASIA JYRÄÄ

EUn puolestapuhujien seuraaminen alkaa olla puhdasta stand-up -komiikkaa. Opa Rehn joku aika sitten myönsi, että Kreikan EU-jäsenyys oli virhe. Miksikö näin? Arvatenkin virhe on helppo myöntää kun se ei ole oma.

Saa nähdä joutuuko uusin EUn laajentumiskomissaari jossain välissä kommentoimaan vastaavasti Opan omia EUn lisäjäseniä Balkkanin suunnalta tyyliin "näin jälkeenpäin katsoen on myönnettävä, että ihan ei kaikki mennyt kuten oletimme... (vinku-vinku, itku-itku)".

 

Toinen juttu on sitten tämä apupakettien asteittainen kasvatus, nyt jopa VVM'stä on myönnetty että piikki voi vielä kummasti kasvaa. Aika odottamatonta, vähän kuin  koko 2007-09 finanssiryykkäys - "ei kukaan tätä osannut edeltä nähdä" ja muuta oman itsensä pelastavaa lepertelyä.

Kannattaa huomata, että vaikka puhuvat päät vaihtuvat, niin tarina kulkee jo tuttua rataa: pankkeja on tuettava, sitten maiden velkataakkaa on leikattava. Vihriälän historia Opan apumiehenä tietenkin kertoo ajattelumallista jo kaiken tarpeellisen.

 

Pelin henki on ollut jo vuosia varsin selvä: liikepankit luovuttavat keskuspankeille parhaat paperinsa saadakseen rahaa pelata pörsseissä ja hyödykemarkkinoilla. Ajatus keskuspankeissa oli kaiketi, että liikepankit operaation jälkeen pystyvät lainaamaan tarpeen mukaan markkinoilta.

Tosin ei se voi onnistua, kun pankkien parhaat paperit menivät keskuspankkilainojen takauksiin. Kyllä pankit tietävät, että niin omissa kuin kilpailijoiden kirjanpidoissa on vain kukkua jäljellä - joten loogisesti pankit eivät edelleenkään lainaa toisiltaan. Tämä taas estää asiakaslainauksen merkittävän laajentumisen - ts. reaalimaailman rahoitus on edelleen jumissa pankeissa eikä deflaatiopeikko ole mennyt minnekään.

 

Koko sirkuksen seuraus? Liikepankit uittanevat pikkuhiljaa puuppapaperitkin keskuspankeille, kun kukaan muu niitä ei huoli. Lopputulos? Keskuspankkien pitäisi karhuta niiden maksut reaalimaailmasta, kun eihän paprujen siirtely ole palauttanut reaalimaailman ihmisten maksukykyä mitenkään.

Entäs liikepankit sitten? Heillä peli jatkuu kuten tähänkin asti - bonukset virtaavat, hyödykekeinottelu nostaa kansalaisten normiostosten hintoja jne. mutta ketä kiinnostaa?

 

Monikohan on miettinyt viime vuosina elävänsä pysyvää aprillipilaa? Aprillipiloissa on sentään se hyvä puoli, että ne eivät uhkaa kuulijansa henkeä tai elämänlaatua. Menossa oleva härdelli on sitä vastoin osoittautumassa kaikkea muuta kuin viattomaksi vitsiksi.

En usko prof. Puttostakaan naurattavan - miehellä kun pyörähti Kreikan papereissa 80ooo €a viemäriin. Hän on selvästi kärmeissään pariskunnalle Merkel-Sarkozy... Aivan suotta - pitäisihän talousammattilaisen tiedostaa, että poliitikkojen kädet ovat täysin sidotut rahamaailman sohvan jalkaan.

 

MakingEasterEggs.jpg

Hra Puttonenkin taitaa miettiä tulevia tapahtumia yo. kuvan tiimoilta. Kuka on kekä jne. Tilanteen todellisuus esim. brittein saarilla on jo varsin hätkähdyttävä, mutta ei kai kauheasti laajemman uutisoinnin arvoinen. Soh, sattuukos sitä...

 

Lue lisää...

 

BKTn KASVU ON TÄRKEINTÄ

Siihenhän kaikki puhuvat päät mediassa vetoavat - valitettavasti BKTn sisälmyksiä ei kauheasti aina mietitä.

Mutta tässä yksi "idea", millä saadaan Suomessakin BKT kummasti hyppäämään - ainakin teoriassa (^_^) ...eli nostetaan pullopanttia reilusti: 0,33 ja 0,5l pikkuputeleille 10€/kpl, viinipulloille 15€/kpl ja väkevien pulloille 20€/kpl.

 

Tällä operaatiolla olisi tietenkin monenlaisia seurauksia: ihmisten kertajuominen vähenisi, kun 24n pullon kaljakorille tulisi "kivasti" hintaa lisää. Ravintoloissa juominen voisi kummasti lisääntyä, kun siellähän ei pullopanttia menisi, ympäristö siistiytyisi pulloista jne.

Kukaan ei "menettäisi" mitään - kuin ehkä aikaa eli varsinkin "vähävaraisemmat" joutuisivat kiertämään useammin kaupassa "nestetäydennyksen" merkeissä. Rahankierto (ja siten BKT) sitä vastoin pomppaisi varmasti - jos ihmiset tosiaan pitäytyisivät aikaisemmissa kulutustavoissaan.

 

Mutta sitten tietenkin se "tärkein" eli BKT-numeroiden kasvatus:

Suomessa alkoholin kulutus on n. 10l/kärsä 100%sta EtOH vuodessa. Tuosta n. puolet on olutta eli 5,3 milj. ihmistä kuluttaa 5%n olutta (10l x 0,5 x 5 300 000 x 20 =) 530 milj. litraa. Jos vaikka 100 milj. litraa kulutettaisiin 0,33l puteleissa, niin se on (100 milj. x 3 pulloa/l x 10€/kpl =) 3 Mrd €a nykyisen (100 milj. x 3 x 0,15€) 45 milj. €n sijaan.

Eikö ole hieno laskelma? Tosin ihmiset alkaisivat varmasti käyttämään ja/tai tiputtelemaan omia litkujaan, hakisivat kostukkeensa ulkomailta tai siirtyisivät muihin ajanvietteisiin - mutta se on jo toinen juttu...

 

Joka tapauksessa tämä osoituksena BKTn käytön ongelmista. BKThan ei sisällä mitään ei-rahallistettua toimintaa: vanhusten hoitoa kotona, kotitöitä yleensäkin, urheilu- yms. pienseuratoimintaa - eikä yleensäkään mitään yhteistyötä ruohonjuuritasolla jne. Voisi jopa sanoa, että BKTn painotus on erityisesti "feminististen" toimintojen aliarvotuksessa.

Tämä tietenkin tarkoittaa myös, että kun yhä enemmän ihmiset ovat pakotettuja hoitamaan elämäänsä virallisen talouden ulkopuolella, niin BKT laskee. Ei siksi, että toiminta vähenisi - se vain vaihtaa paikkaa.

Nykyjärjestelmässä se ei tietenkään ole sallittua.

 

Tai no, saas nähdä kuinka Suomessa tuo kehitys käsitellään kun aika koittaa, sillä esim. Kreikassa vaihtoehtoisia rahajärjestelmiä on pystytetty menestyksellä. Toinen mikä on mielenkiintoista huomata kuinka maanviljelijät ovat ohittamassa jakeluketjut, koska niiden tarjoamat hinnat eivät kata edes tuotantokuluja.

Joku viisaampi varmaan voisi löytää mielenkiintoisia vertauksia Itä-Euroopan tapahtumiin 1990-luvun alussa, kun itäblokin yhteiskunnat järjestäytyivät uusiksi. BKT-numerot taisivat heittää aika häränpyllyä silloinkin...

 

Lue lisää...

 

SUOMELLE OBAMAN KALTAINEN TOIVOJOHTAJA?

Tällä kertaa residenttivaalit ovat olleet aika mielenkiintoiset. Ei siksi, että olisi mitään uutta standardoituja oletuksia haastavaa tarjottu, vaan siksi että ehdokkaat olivat kuin parastakin jenkkilän antia. Lopputulos tietenkin on, että toisella kierroksella "vastakkain olevat" ehdokkaat ovat varsin samanlaisia.

Työryhmiä ollaan asettelemassa, kovin ollaan huolissaan siitä, tästä ja tuosta, vannotaan talouskasvun ja työllisyyden perään ym. kaunista. Todellisuudessa tarjolla on vain saman kolikon kaksi puoliskoa.

 

NiinistoHaavisto

Tässä meille siis "arvojohtaja" -vaihtoehdot seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Jotenkin luulen, että kansalaisten mielessä kaverit haukkaavat kuraa päätöksillään tulevina vuosina - ja saattavatpa katua ehdokkaaksi lähtöäänkin.

Kummankin kannattajat tulevat myös varsin varmasti olemaan pöllämystyneitä "oman miehensä" saamattomuudesta. Toisaalta - vimoset 12v ovat oikein mallikkaasti meitä kouluttaneet tällaiseen "arvojohtamattouus" -tilanteeseen (ó_0)

 

Toivon tietenkin olevani väärässä, mutta jenkkilän Obama-huuma v. 2008 vs. kaverin valinnat, päätökset ja selitykset tehtävässään eivät jätä mitään epäselvyyttä kenen pussiin on pelattu. Ja kenen niskaan kukku kaadettu.

Käsi ylös kun uskoo, että kaverin vaihto Titanic'in ruorissa auttaa?

Jos äänestäneitä sentään olisi alle 50%a, niin se ainakin antaisi mahdollisuuden kieltää kansakunnan tahdon toteutumisen. Duh - mukavampihan se on käsi kädessä kumbayaa laulaen suohon mennä, eh...

 

Lue lisää...

 

RANSKALAISET ROSKARUOKAA?

Tuosta on tietty helppo hypätä yleistrendiin ja haukkua Ranskan taloustoimiakin perjantaisen alaskirjauksen myötä. Eihän Ranska tietenkään ollut ainut runtattu, mutta koko viikonloppu onkin sitten mennyt rahoitusvaatimusten liu'uttamisesta vimosille AAA-maille.

Milloinkahan Opa Rehn ja kumppanit myöntävät asemansa merkityksen? Ainakaan vinkuminen tapahtumista ei ole enää edes surkuhupaisaa... Sittenkin kelkasta ei voi poistua, vaihtoehtojahan ei ollut.

 

Toisaalla ratkaisuyritykset alkavat mennä aina vain absurdeimmiksi: Saksassa viritellään lakia kieltämään sijoittajia myymästä valtiopapereita. LOL

Kreikkakin on vain "pikku" rippunen €urolandian kokonaiskuvassa (erinomainen tiivistys asioista, kiitos linkistä AK). Mukava lukea sujuvaa tekstiä oman hapuilun kaveriksi (^_^)

Va(r)kausrahastoistakin on tulossa varsin suoraan mitä niistä olen joskus satuillut - eli nuo sulut voip poistaa ja puhua suoraan. Varkausrahastoja... systeemin ylläpitämiseksi, jonka "parasta ennen" -päiväys meni jo aikoja sitten.

 

WhatsHere

Jos kuka etsii vertailukohtia historiasta, niin ei tarvitse kauas katsoa. Tässä promerit.fi'n sivuilta melkoisia madonlukuja 1990-luvulta. ...ketkähän tässäkin maassa ovat oikeasti ratissa?

 

Lue lisää...

 

PIENEMPI PAHA - JA HUKKAAN MENEVÄT ÄÄNET

Viime keväänä loputtomasti sanottiin pienpuolueiden äänestämisen olevan äänien hukkaamista. Näin residentin vaalien aikaan keskustelu taitaa enemmänkin pyöriä "pienemmän pahan" valinnassa. Tai no - ovatkohan nuo toisiaan poissulkevia verbaalisivalluksia?

 

Joka tapauksessa en ole kauheasti seurannut mediasirkusta asian tiimoilta. Kuka ikinä valitaankin "arvojohtajaksi", niin hän on mahdottomassa tilanteessa - kuten istuva eduskuntakin.

Poislukien diktatooriset valtuudet, niin kenelläkään ei ole välineitä pysäyttää vauhkoontunutta sijoittajalaumaa. Ja mitä diktaattorien pitkäkestoiseen yleishyödylliseen "suunnitelmallisuuteen" tulee, niin ei tarvinne enempiä selitellä...

 

CthulhuForPresident

Cthulhu presidentiksi - miksi tyytyä pienempään pahaan?

Itse taidan äänestää turhia selittelyjä välttävää -äh- siekailematonta -tai no- rehellistä vaihtoehtoa. Cthulhu'han on Lovecraft'in tuotannossa vilahteleva emäpahis, joka nukkuu syvällä meressä - noustakseen joku "kaunis" päivä.

Pelkään, että tästä vuodesta on tulossa todella "kauniiden" päivien loputon ketju... (ó_ò)

 

Lue lisää...

 
Lisää artikkeleita...

*

SamassaVeneessä.info Naamakirjassa
SamassaVeneessä.info YouTubessa
SamassaVeneessä.info Twitterissä
Anna palautetta sivuista
Kerro ystäville sivuista