SV_rss1
SV_rss2
Muutos2011

ALAKOHTAISET ARTIKKELIT

SÄHKÖNJAKELUVERKON TULEVAISUUDESTA

Joulun 2011 Tapaninpäivänä Suomen yli pyyhkäisi melkoinen myrsky. Tuon jälkimainingeissa pahimmillaan 190ooo Fortumin asiakasta (huom! ei puhuta ihmisistä, vaan asiakkaista) oli ilman sähköä.

Laitos onkin saanut aika lailla palautetta "laiskasta" reagoinnista tapahtumiin. Prioirisoinnilla on tietenkin seurauksensa ja hintansa, mutta sehän on aivan luonnollista - tosin kaikki eivät ole asioista samaa mieltä.

Valitettavasti mielestäni myös monet ihmiset ovat oppineet "liian" hyvälle ja siten odotukset järjestelmän "pyllyn-pyyhkimis" -kyvystä ovat varsin pahasti yläkanttiin. Seuraavassa pohdiskelen vähän tulevaisuutta sähkönjakelua ymmärtävän kirjoittajan alustuksen kaverina.

 

Lue lisää...

 

TALOUSONGELMAT OSA SYSTEEMIKRIISIÄ -luento

Kiersin joulukuun alussa eteläistä Suomea ja pidin varsin tiiviin paketin nykyisistä ongelmista. Esitelmän aiheina oli mm.

  • rahan historiaa ja kuinka rahajärjestelmä tänään toimii
  • kuinka energian käytön kasvu on ollut yhteydessä talous"kasvuun" ja kuinka nämä kaksi ovat toisiaan tukeneet
  • nykyjärjestelmän nivoutumisesta globaaliksi kokonaisuudeksi, joka edellyttää että kokonaisuus rullaa ilman isompia nikotteluja

  • hieman "teknologia pelastaa" -ajatuksen torpedointia
  • ihmisen luonteesta ja rahajärjestelmästä johtuvia rajoituksia tilanteen muuttamiseksi nykyoletuksin
  • vaihtoehtoja, joita on oikeasti alettava miettimään. Nykyjärjestelmähän edellyttää luottamusta järjestelmään ja paljon puhuttua/kehuttua "kasvua". Jälkimmäinen puolestaan on sidoksissa energian saatavuuden kasvuun - joka sekin on hyvin epävarmoissa kantimissa

 

Ensimmäisillä paikkakunnilla esitys kesti n. 1h10min. Matkan varrella palautteesta ja keskusteluista sain lisää tekstiä kuvieni ympärille joten vimosin esitys Jyväskylässä vei jo 1h30min (^_^)

Alla oleva esitys kuvattiin Turussa 11. joulukuuta 2011 (kolmas paikkakunta seitsemästä), missä paikalla oli n. 50 ihmistä. Kohtuullinen kokonaisuus, vaikka mielestäni ulosantini parani seuraavina päivinä huomattavasti.

 

Kuvaajana oli Lauri Kotaja - mies työsti vielä esityksen kalvot videoihin mukaan eli iso kiitos hänelle. Samoin kiitos paikalla olleille, videoille onkin saatu mukaan jonkun verran myös kommentteja. Alla olevat 7 pätkää vievät puolitoista tuntia eli varatkaa popcornia vierelle kun katselette (*_^).

 

Lue lisää...

 

KOKONAISKUVA VAI... LIKINÄKÖINEN PUTKIKATSE?

Tapahtumat maailmalla ovat kuluneena vuonna vyöryneet sitä tahtia, että välillä meinaa häkeltyä. Samaan aikaan on käynyt valitettavan selväksi ettei johtoportaissa kyetä kovin kauas eteenpäin ajattelemaan.

Hyvästi kvartaalitalous, terppa viikkotalous.

 

EiTakauksia

Internet onkin melkoinen rasite johtoporsaille, sieltä kun voi liian helposti tarkastaa asioita taaksepäin. Alkava vuosi voikin nähdä kummallisia vastatoimia jopa terwaristeiksi leimattavia epäjärjestyksen lietsojia kohtaan. Mitenköhän uutistoimistojen tarjonnan käy?

"Onneksi" useimmissa länsimaissa alkoi juuri joulu/talviloma vaaleilla valituilla "päättäjillä". Odotettavissa onkin virkamiesten ja/tai avainministerien "pakkotilanteissa" läpiviemiä päätöksiä  talousmaailman pelastamiseksi.

 

PelkoTottelevaisuus

Nämä tietenkin saadaan laillisesti hyväksyttyä, kun tarpeeksi pelotellut kansanedustajat palaavat "kyllä" -nappien ääreen. Maailmantalouden romahdus ja kasvun tyrehtyminen ovat oivallisia pelotteluvälineitä, sillä kuka kykenisi elämään ilman niitä?

 

TIEDOTUS: Maailmantalous romahti jo 2007-09, sen jälkeen finanssimaailma on pysynyt pystyssä vain apupaketeilla

 

Vimosin näistä on tietenkin tuore lähes 500 Mrd €n lainaus €uvostoliiton pankeille (vastaavasta FEDin tuesta jenkkipankit nettosivat 13 Mrd US$a). Kun lukee rivien välistä, niin EKP on varsin onnettomassa tilanteessa - "toivomme, että pankit ostavat kriisimaiden lainapapereita" tai "odotamme lainauksen reaalitalouteen paranevan".

Sanavalinnat kertovat kaiken oleellisen. Todellisuudessa pankkijärjestelmä on siirtämässä kaiken mahdollisen roskan julkisen sektorin niskaan JA lopettamassa kaiken "turhan". Tilanne konkretisoituu Suomessakin ikävästi.

 

Lue lisää...

 

TIEN LOPPU - KUKA ON RATISSA?

Aiheellinen kysymys, eikö vain?

Vastauksena yleensä tulee joku pääministeri tai residentti - ellei peräti EKPn, IMFn tai muun ylikansallisen elimen johtoporsas. Vielä useammin taitaa kuitenkin tulla "älä sinä vaivaa päätäsi tuollaisella, et kuitenkaan voi vaikuttaa mitään" -toteamus vastaan.

 

Molemmilla ajatuslinjoilla on tietenkin vahva perusta.

Pitäähän jonkun jossain tietää mitä tapahtuu ja ennen kaikkea varmistaa systeemin jatkuvuus. Jonkun viisaan - tai sitten poliittisten ryhmien keskinäinen kinastelu varmistaa sen ettei ainakaan mitään "merkittävää" vahinkoa voi tapahtua.

Samalla systeemi "pienistä" epäkohdistaan huolimatta nilkuttaa "varmaa" rataansa jatkuvan teknologisen ja taloudellisen kehityksen siivittämänä. "Näin on aina ollut - katso vaikka historian kirjoista".

Joskus tuntuu, että tuollaisten sanojat nimenomaan eivät juuri ole lukeneet historian kirjoja. Yksi hyvä esimerkki kuplan kuin kuplan huipulla on, että joku nimi-ihminen vakuuttavasti ääntelee "nyt on kaikki toisin" -mantraa. Hmm...

 

Jälkimmäinen ajatus on erittäin tärkeä lauma-ajattelun osatekijä: "älä keikuta venettä, älä aiheuta hankaluuksia" sillä sinun äyskiminen voi vaikuttaa minunkin elämääni. Kun on työpaikka, perhe/muksuja, asunto- ym. lainaa niskassa, niin ei siihen kuvioon juuri höpötyksiä mahdu.

On vaarallista poiketa laumasta, sillä on hyvin nopeasti seurauksia - varsinkin taloudellisia. Toinen on tietenkin, että jos alkaa epäilemään järjestelmän toimivuutta, niin helposti koko olemassaoloaan joutuu pohtimaan uusiksi.

On turvallisempaa mennä lauman mukana. Sitä paitsi kun on turvallisesti lauman keskellä, niin ei itseä haittaa vaikka siellä lauman laitamilla joku kyykkää - pedon suuhun, rotkon reunalta alas jne. Oma selviytyminen onkin kautta historian mennyt pitkälti lauman mukana ihan kohtuulisella menestyksellä.

Valitettavasti historia tuntee myös ns. pullonkaula -tilanteita. Onneksi (tai valitettavasti) ne ovat kovin, kovin harvinaisia, jolloin niiden opiskelu on useimpien mielestä kai lähinnä henkistä tumputtamista.

 

TheOdds

Ei siis ihme, että oli kyseessä pienempi tai isompi taloussykli, niin ensimmäisiä kasvusta päinvastaista puhuvia karsastetaan urakalla.

 

Lue lisää...

 

ONGELMAT OHI KUN PANKKISEKTORI VAPAUTETAAN?

Näin tuolla usarin blogistanissa eräs varttuneempi neito siis kirjoitteli. Perustelut ja oletukset systeemin toiminnasta ovat varsin mielenkiintoisia - jopa niin mielenkiintoisia, että on pakko kirjoittaa vastine. Lukaiskaa neidon tuotokset ensin, en jaksa tähän noita lause kerrallaan kopioida.

Mainittakoon vielä kertauksen vuoksi, että on rahajärjestelmä ns. kulta-, hopea- tai vaikka käpykantainen, niin lainoitusta ei käytännössä rajoita mikään. Jos asiakkaalla on pankin mielestä kohtuulliset kyvyt maksaa laina, niin laina myönnetään. Piste.

Tämä siksi, että pankille siirtyy oikeus takuina oleviin kohteisiin. Kun miettii nykyistä rahajärjestelmää, niin paljon hehkutetut reservivaatimukset ovat pelkkä vitsi.

 

Mutta asiaan - neito (ja kaverinsa) siis kaipaavat pankkien toiminnan vapauttamista. Sinänsä hassua, jo nykyään on mahdollista perustaa virallinen pankki jos on iskeä 5 milj. €a tiskiin. Haluavatko he siis, että ei tarvitsisi olla mitään omaa kun pistäisi pankin pystyyn?

Ilmeisesti joo - ja heidän oletus on, että asiakkaat yksinkertaisesti tulevat jos on tarpeeksi hyvä maine (ja supliikki mies/nainen?). Pankin pitäjän olemuksesta riippuu valitseeko 100%n varannolla pyörivän "säästöpankin" - vai kunnon peluripankin, ehkä siis 1%n varannoilla...

 

Lue lisää...

 
Lisää artikkeleita...

*

SamassaVeneessä.info Naamakirjassa
SamassaVeneessä.info YouTubessa
SamassaVeneessä.info Twitterissä
Anna palautetta sivuista
Kerro ystäville sivuista