TIEN LOPPU - KUKA ON RATISSA?
Aiheellinen kysymys, eikö vain?
Vastauksena yleensä tulee joku pääministeri tai residentti - ellei peräti EKPn, IMFn tai muun ylikansallisen elimen johtoporsas. Vielä useammin taitaa kuitenkin tulla "älä sinä vaivaa päätäsi tuollaisella, et kuitenkaan voi vaikuttaa mitään" -toteamus vastaan.
Molemmilla ajatuslinjoilla on tietenkin vahva perusta.
Pitäähän jonkun jossain tietää mitä tapahtuu ja ennen kaikkea varmistaa systeemin jatkuvuus. Jonkun viisaan - tai sitten poliittisten ryhmien keskinäinen kinastelu varmistaa sen ettei ainakaan mitään "merkittävää" vahinkoa voi tapahtua.
Samalla systeemi "pienistä" epäkohdistaan huolimatta nilkuttaa "varmaa" rataansa jatkuvan teknologisen ja taloudellisen kehityksen siivittämänä. "Näin on aina ollut - katso vaikka historian kirjoista".
Joskus tuntuu, että tuollaisten sanojat nimenomaan eivät juuri ole lukeneet historian kirjoja. Yksi hyvä esimerkki kuplan kuin kuplan huipulla on, että joku nimi-ihminen vakuuttavasti ääntelee "nyt on kaikki toisin" -mantraa. Hmm...
Jälkimmäinen ajatus on erittäin tärkeä lauma-ajattelun osatekijä: "älä keikuta venettä, älä aiheuta hankaluuksia" sillä sinun äyskiminen voi vaikuttaa minunkin elämääni. Kun on työpaikka, perhe/muksuja, asunto- ym. lainaa niskassa, niin ei siihen kuvioon juuri höpötyksiä mahdu.
On vaarallista poiketa laumasta, sillä on hyvin nopeasti seurauksia - varsinkin taloudellisia. Toinen on tietenkin, että jos alkaa epäilemään järjestelmän toimivuutta, niin helposti koko olemassaoloaan joutuu pohtimaan uusiksi.
On turvallisempaa mennä lauman mukana. Sitä paitsi kun on turvallisesti lauman keskellä, niin ei itseä haittaa vaikka siellä lauman laitamilla joku kyykkää - pedon suuhun, rotkon reunalta alas jne. Oma selviytyminen onkin kautta historian mennyt pitkälti lauman mukana ihan kohtuulisella menestyksellä.
Valitettavasti historia tuntee myös ns. pullonkaula -tilanteita. Onneksi (tai valitettavasti) ne ovat kovin, kovin harvinaisia, jolloin niiden opiskelu on useimpien mielestä kai lähinnä henkistä tumputtamista.

Ei siis ihme, että oli kyseessä pienempi tai isompi taloussykli, niin ensimmäisiä kasvusta päinvastaista puhuvia karsastetaan urakalla.