2011 vs. 2012

Männä vuosi oli varmaan historiallinen siinä kuinka poliitikot ja talousnerot olivat pelastamassa meitä kaikkia. Lupaukset ja vetoomukset lentelivät ristiin rastiin kuinka "vähän" tukemalla yhtä maata, kiristämällä toista, kovistelemalla kolmatta sekä auttamalla pankkeja - kaikki tokenee.

Totuus on tietenkin "hieman" toinen... ns. liian-suuri-kaatumaan -pankit ovat ottaneet kuonoonsa osakkeita tarkastamalla 20-60% vuodessa. Mutta ei anneta tuollaisten nippelitietojen haitata - pankkeja on tuettava ottamalla pankeilta heikossa hapessa olevat paprut keskuspankkien kontolle, kyllä se siitä...

 

...paitsi, että pankeilta alkaa loppua keskuspankkilainojen takuiksi kelpaavat paperit. Huh? Eivätkös keskuspankkioperaatiot pysäyttäneet kuitenkin romahduksen (tod. näk. ranskalaisen pankin pelastus marraskuussa ja yleinen europankkien pönkitys lähes 500 Mrd €'lla joulukuussa) jo?

Eivät pysäyttäneet (perusteellinen ZH-teksti) - ja edessä voi olla jopa hyperdeflaatio. Ohhoh... kuulostaako yhtään tutulta? Ei - valitettavasti.

Pitäisikö jotain tehdä - tai ainakin kommentoida kuuluvasti päättäjille toiminnan "järkevyydestä"?

 

Prisoners2011

Mutta, mutta... kuunnellaanko vastaväitteitä kiltisti? Kuka menneenä vuonna epäili nykyistä toimintaa (ja vältti vankilan) sai kuunnella loputtomia sepustuksia kuinka nykyjärjestelmä on välttämätön ja "ainoa" oikea systeemi - eikä kaipaa korjauksia.

Alla jokunen "hupaisa" poiminta kuluneelta vuodelta:

 • Juncker, Luxemburgin PM: kun ongelmat käyvät vakaviksi, meidän pitää valehdella
 • van Rompuy, EUn residentti: ei tarvita vaaleja, vaan reformeja
 • kansanedustajat 2011: ERVVn kasvattamiseen ei osallistuta
 • Katainen, Suomen PM: Lisää vastuita ei voi tulla, koska emme jatkossa edes harkitse lainatakuiden myöntämistä ilman täysimääräisiä vakuuksia
 • Pohjois-Korea: vuodesta 2012 alkaa uuden vaurauden aikakausi

 

Median rooli mielikuvien muokkaajana joutuu tänä vuonna entistä kovemmalle. Yhä enemmän onkin niin, että saadakseen "luotettavia" numeroita omasta maastaan, on luettava ulkomaalaista lehdistöä.

Tässä yksi esimerkki: Australian asuntojen hinnat laskivat 11kk putkeen, kunnes joulukuussa nousivat 0,1-0,3%a. Arvatkaapa linkkejä katsomatta kumpi oli aussien oman lehdistön juttu.

Jenkeissä puolestaan vimoset neljä vuotta on asuntomarkkinoiden lukuja pumpattu järjestelmällisesti. Tässä vielä hurja lista muista jenkkilän numeroista: 48%a väestöstä on köyhiä tai pienituloisia. Maan tilasta kertonee esim. Georgian myyntivaltti - syömäpuikot Kiinaan.

 

Irlannissa puolestaan psykiatrit kehoittavat lisäämään litiumia juomaveteen etteivät ihmiset masentuisi liikaa ja tekisi itsemurhia. Niin tyypillistä - oireita hoidetaan, mutta kukaan pyramidin huipulla ei korvaansa lotkauta ongelmien korjaamiseksi.

Tämä oli mielenkiintoinen juttu - Alabamassa vankeja käytetään maatilatyöhön. Tai siis käytettäisiin jos eivät kaverit olisi kävelleet hommasta pois. Suomessa tämä tietenkin voitaisiin organisoida pakkotyöllistämisenä - ei kun mitä näitä hienoja termejä oli? Kuntoutusta?

Jenkkilän muita hauskutuksia: palokunta seurasi vierestä talon palamista, kun palolaitosmaksua ei ole maksettu. Tai tämä: eläinkasvattomoissa luvatta vierailevat voidaan oikeudessa käsitellä terroristeina. Samalla ihmisruoaksi meneville eläimille annettavien antibioottimäärien valvonnasta luovutaan.

 

Suomalaisittain virallisesta "leikattava, leikattava, LEIKATTAVA on" -linjasta poikkeavia ääniäkin sentään kuuluu - tosin kaverilla on kovin ruusuinen kuvitelma Suomen tilasta. Hra Nyberg heittää myös suoraa tekstiä €urolandian tilanteesta, joskin kuvitelmat systeemin pelastettavuudesta hieman häiritsevät.

Tälle oli pakko hymyillä - eduskunta joutumassa raastupaan europäätöksistä. Onneksi löytyi valtiosääntötietäjä, jonka mukaan sääntöjä voidaan ohitella tarpeen mukaan, kyllä hätä keinot keksii... (>_<)

Vähän kuin Golem XIV'n teksti finanssialan kirjanpidosta - samaan aikaan Tanskassa ollaan kansallistamassa yksittäinen pankki.

 

Reaalipolitiikan maailmassakin mennään ihan omissa sfääreissä: Obama allekirjoitti perusjenkkien loputtoman pidättämisen sallivan lain. Samoin Iranin mätkimisen puolesta jaksetaan mouhkata.

Edelliseen liittyen on mielenkiintoista huomata, että myös miehittämättömien pommareiden käyttö on pitkälti ulkoistettu. Mitenköhän vastuut menevät tumpulointien yhteydessä? Varmaan yhtä hyvin kuin Blackwater'in kanssa - joka muuten vaihtoi nimeään jo toistamiseen.

Niin, ja Afghanistan'issa bensa maksaa 400 US$ gallonalta lennätettynä perille (Pakistanhan vasta sulki tärkeät jenkkien huoltotiet). Saa nähdä miten Afghanistan ylläpitää mainettaan...

Ei mene imperiumillakaan kaikki ihan putkeen, eh?

 

BringApocalypse

Kaiken em. kehityksen valossa onkin varsin ikävä kutina vuoden 2012 jatkokuvioista. Kaikenlainen epäasiallinen loanheitto mediassa puolin ja toisin voi johtaa melkoisiin pärskähdyksiin - mikä tarkoittaisi myös lintukodossa vähintäänkin kyseenalaista yhteiskuntakehitystä.

 

Vertailun vuoksi UKssa tehdään kaikenlaisia suunnitelmia niin ihmisten kun rahan liikkuvuuden rajoittumisen (rajoittamisen?) seurauksille EUn ja EMUn lässähtäessä. Linkissä mainitaan esim. rajojen sulkeminen ja omien kansalaisten evakuoiminen EUvostoliitosta emäsaarelle...

Ulkoisten uhkien nimeäminen on sinänsä "huvittavaa" kun muistaa miten brittisaaristo on maailman velkaisin asuntolähiö, jonka romahdus on enemmän kuin todennäköistä. Saarien selvä ylikansoitus ja rankka riippuvuus kaiken reaalisen maahantuonnista ei myöskään lupaa hyvää.

Onneksi Suomessa on ruokahuolto ym. pikkujuttu tiukasti omissa hyppysissä >sarkasmi off<

 

Ai niin - vielä vähän alkaneen vuoden "kehityskuvioista": Deflaatio on ratissa eivätkä sen ilmenemismuodot tule olemaan kauniita. € laskee, US$ nousee, viennin ja globaalin kaupan romahdus, työttömyyttä, lisää velkaa ja kuluja kansalaisille maksettavaksi, jada-jada...

...eikä Kiinasta todellakaan ole pelastajaksi (suosittelen linkkiä lämpimästi "Aasia pelastaa" -toiveikkaille). Jep, olemme todellakin samassa Titanic'issa kaikki. Maailmankauppa on täysin riippuvainen luottamuksesta talousjärjestelmään (letters of credit eli remburssit) - ja Basel III säännötkin näyttäisivät aiempia rutiineja haittaavan - taas.

 

Tämän kehityksen rinnalla on aika mykistävää kuunnella selityksiä kuinka Suomessa pienet tuloerot ovat este ties mille kehittymiselle. Perinteisestihän tuloerojen kasvun on selitetty kannustavan ja parantavan yhteiskunnan toimivuutta.

Well, guess what (arvaas mitä)?

1980-luvulta tähän päivään mennessä tuloerojen kasvu on ollut nopeinta Pohjoismaissa. Vuosina 1990-2007 Suomen 5000 vauraimman tulot kasvoivat 14x nopeammin kuin keskimääräisesti. Samaan aikaan köyhyys kaksinkertaistui - eikä "rikkailla" ole kehuttua vaikutusta talouden kehitykseen.

 

Luulisi, että näistä tosiasioista voisi vetää vähän johtopäätöksiä... mutta taidan olla liian optimistinen. Hra Katainen ei ainakaan osaa poiketa hänelle annetusta käsikirjoituksesta. Vaan eipä hän ole sen kummallisempi kuin muutkaan puhuvat päät.

Toisaalta kun kansalaisetkaan eivät poikkea päättäjistä, niin mitäpä tässä voi edes odottaa jatkoista?

 

ThinkFirst

Voin vain mykistyneenä seurata kuinka kauan ihmiset menevät poliitikkojen kauniiden, turvallisten, herkullisten jne. lupausten perässä ilman heräämistä todellisuuteen. Niin - ja se ei tarkoita teknouskonnon pelastavan.

Stoneleigh juuri kirjoitti hyvän tiivistelmän kuinka nykyoletuksilla ihmiset pakotetaan palvelemaan KONEtta. Huonohan se on tehdä elämän kannalta oleellisia valintoja, kun omissa hyppysissä ei ole muuta kuin TVn kanavavalikoima ja naamakirja (>_<)

 

FutureAint

Tulevaisuus EI OLE kuten ennen.

 

Ihan täysin toivottomana en maailmaa kuitenkaan näe, sillä ihan tuolta talous"tieteen" sisältäkin on alkanut kuulumaan soraääniä tapahtumille ja kehitykselle (1, 2, 3). Aika näyttää onko tämä alkua laajemmalle ja nopealle heräämiselle vai vain naarmu panssarilasissa.

 

Valitettavasti eräässä tilaisuudessa kun puhuivat rajallisesta maailmasta, energianäkymistä ja öljyhuipusta, niin useimmat olivat sitä mieltä, että "ennen kuin ongelmia ilmenee, niin ei kannata/tarvitse tehdä mitään". Oletus kai oli että alamäki on yhtä laiskan tasainen kuin nousu ylöskin.

VÄÄRIN. Ongelmat alkavat jo ennen kuin maksimaaliseen energiantuotantoon päästään, koska tuotannon kasvuvauhti on hiipunut kauan ennen huippua. Toisin sanoen kilpailu ja otteet kovenevat johtaen hyvin epämääräiseen alamäkeen.

Vähän kuin talousjärjestelmässä nyt. Kaikille ei yksinkertaisesti riitä "herkkuja" eikä kansaa voida "ostaa" hiljaiseksi, saavutetuista eduista ei haluta luopua ja muuta mukavaa...

 

Lohdutuksena Norjasta tulee energiapuolen alamäkeä kummasti pehmittävää tietoa. Tai no - aika näyttää...

 

NorwayAldous2011

Öljyn tuotannon osalta marraskuun lopulla tuli siis mukava vahvistus. Ovat löytäneet tuolta varsin ison öljykentän (1,7-3,3 Mrd tynnyriä) eli Norja porskuttaa itsekseen vielä pitkään.

Mutta ennen kuin innostutaan öljyhuippua kumoamaan, niin muutama miettimisen arvoinen fakta:

 • löydös on suurin kenttä Norjassa vimosten 25v ajalta, edelliset vastaavat ovat 1980-luvulta.
 • kentän max. tuotannoksi arvioidaan 500ooo tynnyriä/päivä - jos kaikki menee hyvin.
 • löydöksestä tuotannon käynnistämiseen menee vuosia. Oletus on, että 2017 öljy alkaa virtaamaan ja saavuttaa maksimin 2020 - lähteäkseen laskuun 2031.
 • Norjan öljyn tuotanto ohitti huippunsa jo 2001 ja on sen jälkeen laskenut keskim. 5%/v. Että Norjan tuotanto voisi palata huippuaikoihin, niin vastaavia kenttiä pitäisi löytyä 4-5 kpl nyt heti. Että tuotanto pysyisi ylhäällä, niin vastaava kenttä pitäisi löytyä joka 3-5. vuosi.
 • maailmanlaajuisesti 3,3 Mrd tynnyrin löydös käytettäisiin loppuun nykykulutuksella 38 päivässä.
 • laskelmissa tuskin on otettu huomioon SuperLamaa - eli tulot vs. kulut heittävät häränpyllyä jos/kun öljyn hinta romahtaa. Tahtoo sanoa, että noinkohan "taloudellisessa" mielessä kannattaa kenttää ottaa käyttöön esitetyn aikataulun mukaisesti? Mielenkiintoinen maailma...

 

Itseäni nauratti kentän nimeäminen: Aldous. Muistutuksen vuoksi Aldous Huxley kirjoitti kirjan Uljas, uusi maailma jo vuonna 1932...

Ajatusten herättäjänä vielä kertomus Rooman keisarinnasta, joka on tainnut jäädä useimmistä historian kirjoista poes. Energia ja imperiumi kulkevat käsi kädessä.

 


 

Vuoden lopussa oli oikea ryntäys tukemaan sivujen pyöritystä ja muuta puuhasteluani. Vuoden vimosimpina olivat LAS 20€, LM 50€, TM 28,63€, MOJ 15€ ja PS 40€ - näin vuoden kokonaissaldo oli jo varsin mukava 1505,63€. KIITOS kaikille!

PS (40€) nopeana ehti jo tällekin vuodelle "avaamaan" tilin (^_^)

 

Onkohan kukaan järjestämässä Suomessa Orwell'in palkintoja bloggauksista, kirjoista yms.? UKssa sellainen on jaossa/ehdolla, toivottavasti Golem XIV pärjää "kisassa". Suomessa äänestäisin Ebolakania aika sukkana, varsinkin tämä on loistava löydös (*_^)

 

DontArgueIdiot

Lopuksi vielä kuva joka kannattaa pitää mielessä tulevana vuonna, toivottomaan väittelyyn on turha sortua. Yritä vain antaa toiselle pieniä ajatuspähkinöitä joita miettiä kun tapahtumat eivät ehkä noudatakaan aikaisempia oletuksia.

Ihminen oppii kokemuksista - tosin toiset hitaammin kuin toiset. Vaan viisas on se kun oppii muiden kokemuksista/virheistä.

 

Loppukaneetti: olen järjestäytymässä pohjois/sisä-Suomen kiertueelle nyt tammikuulla. Naamakirjassa asiaa käsittelevä sivu on täällä. Järjestelyistä ja osallistumisesta kiinnostuneet laittakaa sähkistä. Iisalmi on varma paikka 10.1. - muita mahdollisuuksia ovat ainakin Oulu, Kokkola, Vaasa, Joensuu...

 


04.01.2012 00:53 |