TODELLISUUS SAAPUU RUOHONJUURITASOLLE

Viime viikot jokainen on saanut kuulla jatkuvaa rumputulitusta kuinka €uvostoliiton taloustilanne pahenee päivä päivältä. Mutta sittenkin homma on hanskassa, sillä jatkuvasti tulee uudet takarajat koska kaikki on korjattu.

Tosin korjaamisesta huolehtivat osapuolet kasvavat koko ajan - vastahan Ranskan ja Saksan piti kaikki pelastaa. Vimosin idea on, että IMFn kautta laastari on riittävän suuri. Noinkohan? Tällä viikolla tuo "selvinnee".

 

Jos tuo ei pidä, niin seuraavaksi kai kutsutaan intergalaktinen alien-MF pelastamaan???

Hullu ehdotus? Jep, mutta niin on maailmammekin taloustilanne... eikä Kiinasta edelleenkään ole apuja. Työläisten lakotkaan eivät auta asiaa. Hätäpäissään yrittävätkin lainaamista saada kasvuun reservivaatimuksia laskemalla.

Järki hoi! ...kaikkihan ymmärtävät, että liika lainaaminen aiheutti kriisin - mutta kuka haluaa kohdata todellisuuden?

 

Suomi1980luku

Historian havinaa - Suomen BKTn ja finanssialan kehitys 1980-90. Näyttääkö yhtään tutulta? Jokainen muistanee mitä sitten tapahtuikaan (>_<)

 

UStotalCreditGDP201109

Vertailuna jenkkilän luottojen kokonaismäärän suhde BKT'hen on käynyt em. Suomen 1989 tilannetta (600/250 = 240%) vieläkin huomattavasti korkeammalla vuonna 2008.

Sinänsä kun katsoo milloin jenkkilän asuntolainoja alettiin markkinoimaan (2000-luvun alku) "sijoitusinstrumentteina" maailmanlaajuisesti, niin samantapaista luotot/BKT -suhdetta on jenkkilässä tuolloin oltu lähellä.

Voisiko siis päätellä, että jos Suomen asuntolainat olisivat kelvanneet maailmalle sijoituskohteina, niin Suomen asuntokuplakaan vuonna 1990 ei olisi kymmeneen vuoteen puhjennut? Aika hauska ajatusleikki.

 

GlobalDebt-GDP2011

Pisteenä iin päälle: globaali lainatilanne. Ongelmahan on siinä, että lainoja pitäisi maksaa pois jotta ihmisillä olisi enemmän rahaa kuluttaa. Toisaalta nykyjärjestelmässä pitäisi lainata lisää, että kierrossa oleva rahamäärä kasvaisi. Muutoin ei se BKTn kasvu oikein voi toteutua.

Muna vai kana?

 

Vaan tärkein on tietenkin ymmärtää, että kun kupla on puhjennut, niin sen tyhjenemistä ei voi estää. Tilannetta voi kylläkin pahentaa rivikansalaisten näkökulmasta pelastamalla vararikossa olevia pankkeja, sillä loppupeleissä rivikansalaiset nämäkin operaatiot jotenkin maksavat.

Pankkien pelastaminen on alkuvuodesta johtanut uuteen ennätykseen: pelikasinon potti eli johdannaismarkkinat ovat omissa sfääreissään (707 tuhatta Mrd US$a). 6kk'n kasvu oli vaatimattomasti 107 tuhatta Mrd US$a (karkeasti 2x maailman BKT). Miten tällaiset luvut ovat sitten mahdollisia? hehe - isommalla vivulla tietenkin.

 

Taktiikka on selvä, tupla tai kuitti. Hei hurraa näitä uhkapeliaddikteja (o_0)

...mikäs se on pelatessa kun keskuspankit syöttävät niitä lusikalla muun maailman kustannuksella - FED pönkitti 7700 Mrd US$'lla pankkeja 2008 - maaliskuu 2009. Mitähän sen jälkeen on tapahtunut? Linkkiä kannattaa tavata jos kieli taipuu.

 

Toisaalta eipä pankkeja voi moittia kun poliittinen elämä ja/tai oikeuslaitos eivät näihin mitenkään puutu - päinvastoin. Voikin sanoa, että koko länsimainen demokratia on keskellä olemassaolon taistelua. Niin - ja jos joku ei vielä ole huomannut, niin rivikansalaiset ovat häviävällä puolella.

Pitäisikö sinunkin, hyvä lukija, hieman hermostua?

 

ItalyMoney2011-11

Italian keskuspankilta tyly kuva Italian M1-M3 rahamääristä. Deflaatio? siis sitä kuuluisaa rahamäärän vähenemistä... Eikä Italia ole ainoa, vaan ongelma on koko €urolandian laajuinen. Sittenkin EKP ei tunnu tajuavan tilannetta, meno on kuin parhaimmissa kultakantaisissa valuuttafiaskoissa.

Kreikkahan on jo uutisoinnissa lähes unohdettu, se kun on niin pieni (vain miljoonatason alaskirjauksia). Tosin maa tuntuu imevän loputtomiin Mrd-tason tukia - joku näissä yhtälöissä taitaa mättää?

Vinkki: Kreikkaa käytetään muiden maiden pankkien pelastamiseen...

 

Mutta Italiasta kun puhutaan, niin lienee syytä todeta samojen ajatusratojen kiertoa - Italian velat on uudelleenjärjesteltävä. Ah, ja sehän onnistui niin hyvin Kreikankin kohdalla. Ei kun hetkinen, unohtakaa koko juttu...

Sinänsä männä viikolla oli hupaisa episodi kuinka IMF oli muka-pelastamassa Italiaa 600 Mrd €'lla. Juttu tietenkin laski välittömästi alleen, mutta pumppasi hetken markkinoita kuitenkin.

Miten se olikaan - "myy faktoja, osta huhuja"? Vai oliko se toisin päin? (^_^)

 

Belgiassakin lopultakin muodostettiin hallitus 600 päivän jälkeen. Syynä markkinavoimat. Uh, heeeno homma - ei varmaan vaikuta päätöksiin mitenkään.

Ikään kuin talouspuolen ongelmat (=lue: pankit) eivät olisi €uroopassa tarpeeksi takkuisia: mantereella teollinen tuotanto putoaa nopeiten sitten kevään 2009.

 

Ja ettei tilanne näin pikkujouluaikaan pääsisi liian hilpeäksi, niin Espanjassa on jopa 40 vuoden ylimääräinen asuntotarjonta. Ei ihme ettei hallituksen vaihtuminen ole muuttanut mitään maan tulevaisuuden visioiden suhteen...

 

Vähiten hilpeä juttu Espanjasta kuitenkin on idea roskapankista, jonka takaajana käytettäisiin rivikansalaisten talletustakausrahastoa. Mahtaa olla hauskaa kun ihmiset menevät nostamaan rahojaan ja saavat "osakkeita" roskapankista. Kuka uskoo, että tätä ajatusta EI tuoda muihin maihin?

Sivuhuomautus: en tiedä onko tuollaista talletustakausrahastoa Espanjassa ensinkään, mutta jos se joskus oli, niin pian se varmaan saa pakkelia pintaan.

 

Toinen on tietenkin, että kaikki todellinen valta ollaan siirtämässä €urostoliiton keskushallinnolle. Linkki on harvinaisen tylyä luettavaa.

Ei se mitään, että periferia heitetään susille, tämä nyt on tätä - keskustan elintoimintojen ylläpitoa. Kannattaa tutustua siihen mitä tapahtuu hypotermiassa - äärialueet menevät kuolioon (käytän wikipedian engl.kielisiä sivuja, koska niissä on usein paljon enemmän tekstiä kuin suomenkielisissä).

 

TotalDebt9Nations

Toinen kuva, joka toteaa 9 ison maan todellisen taloustilan - kokonaisvelat ovat historiallisen suuret. Mustahan on kotitalouksien, sininen firmojen ja pankkien sekä vaaleampi sininen valtioiden velat suhteessa BKT'hen.

Erityisesti kiinnittäisin UK'n suuntaan huomiota - maa, josta ei soomimediassa juuri puhuta. Varsinkin kun maassa odotetaan 40 vuoden alhaisinta asuntokauppavuotta.

 

Tässä vielä toinen linkki missä UKn kokonaisvelkaa lasketaan jo 10x BKT'hen nähden. Ne UKn finanssitalot syynä tietenkin...

Linkin mukaan Ruotsilla ja Norjalla näyttäisi olevan maailmanennätykset ei-finanssialaan liittyvissä lainoissa. Jokin kertoo minulle, että noilla ei välttämättä mene hyvin SuperLamassa.

 

Joku aika sitten 6 AAA-maata €urolandiasta oli jopa aikeissa aloittaa eliittitason lainapaaperoiden myynnin, mutta eipä tainnut siitäkään mitään tulla. Tai ehkä ne markkinoidaan sitten joskus ex-AAA -papereina, sillä Ranskan AAA-luokka on pian historiaa.

Viime viikolla julistettu keskuspankkien yhteistoiminta rahahanojen aukipitämisestä mielestäni kertoo jo sen mitä tarvitsee tietää - yksityinen pankkijärjestelmä on kuollut. Tarjolla on vain säästöjä ja menoleikkauksia rivi-ihmisille.

 

Milloinkahan Suomessa katsottaisiin työttömyys- ja työllisyystilastoja todellisuuden mukaan? Joku päivä sitten nauratti rankasti jenkkilän paljon kehuttu työllisyyden parantuminen - näin joulun alla 120ooo uutta työpaikkaa. Heti tuon perään todetaan 315ooo ihmisen yksinkertaisesti lopettaneen töiden etsimisen.

Laskeehan ne työttömyysluvut kun ei lasketa kaikkia työttömiä syrjäytyneitä.

 

ShowNotWorking

Itse veikkaan, että poliitikkojen ja keskuspankkien röyhistely ja vakuuttelu tilanteen hallinnasta saa pahan kerran nenilleen. Nykyjärjestelmässä kun markkinat ovat se joka vie - ja muut vikisevät.

Maailman asuntokuplista monet ovat vielä jotenkuten pystyssä, mutta tuskin kauaa - tilanne tulee väistämättä heijastumaan myös Suomen asuntohintoihin. Piksu.net'issäkin on tästä keskusteltu ja johtopäätökset ovat kovin tuttuja... Tosin tilanneta ei uskoisi jos yhtään seuraa asuntolainojen tarjontakilpailua täällä lintukodossa. Pankeilla hätä omasta rahoituksesta?

 

Valitettavasti fiasko on täällä ja se on nyt - eikä sitä pääse pakoon. Saksan talousministerikin myöntää, että €uroopan pelastusrahastoista ei ole pelastajiksi.

Suomessa poliisin alasajo on edennyt jo laittomuuden puolelle. Tätä se on kun pitää olla (mitä? ...kohta kai 10?) erityisavustajaa milloin millekin poliittisen elämän ylemmälle ravattisonnille.

Pankit puolestaan osassa Päijät-Hämettä pompottavat asiakkaita oikein urakalla: vuodenvaihteen jälkeen ei käteistä pankeista ulos.

Oleellista on tietenkin, että suuryritykset eivät juuri joudu vastuuseen: Merck maksoi 950 milj. US$n sakot ja pääsi jopa 55ooo kuolemantuottamuksen oikeuskäsittelystä eroon. "Älkää jääkö ensi kerralla kiinni".

 

Poliittinen elämä ja pankkijärjestelmä luottavat siihen, että poliisi ja armeija tukevat heitä, mutta raja tulee jossain välissä vastaan sielläkin. Ei siis ihme, että jenkkilässä vietiin laki läpi ihan rivikansalaistenkin rajoittamattoman pidätyksen puolesta. Huvittavasti Valkoinen Talo uhkaa vetolla tuota...

Toinen Pohjois-Amerikan linnoituksen palanen on tämä: aseistetut jenkkipoliisit saavat kruisailla Kanadan puolella miten haluavat. €urolandiastakin samaa kehitystä löytyy vaikka kuinka paljon. Sittenkin kun univormupukuisten kaverit ja sukulaiset kärsivät, niin lojaalisuudet tulevat koetukselle.

 

Jälki voi olla kuitenkin jo pelkästään rahaliiton romahtaessa todella rumaa. Ei siis ihme, että lupauksia ja vakuutuksia satelee nyt joka päivä.

Sarkozy'kin vannoo että yksikään €uromaa ei jätä velkojaan maksamatta. Tuo on tietenkin luettavissa siten, että potkaistaan maita €urolandiasta ulos tarpeen mukaan. Lupausten luonnollisena kylkiäisenä riittää kaikenlaisia uhkailuja ja pelotteluja, kuinkas muuten?

Hyväntekijä Soros'kin epäilee tulevaisuutta. Toisilla ne tittelit vuosien saatossa muuttuvat (^_^)

 

Mitä siis tehdä? Islanti voisi olla ajatusten johdattelija...

Yksinkertaisinta kuitenkin on kun alkaa ajattelemaan ja toimimaan järjestelmän ulkopuolella. Miettikää mikä on elämässä tärkeää... Tällä hetkellä meille tarjotaan vain ja ainoastaan pankkijärjestelmän pelastamista.

 

Vastuu? mikä vastuu? ei tässä mitään vastuita tarvita, te maksatte!

 


 

Torstaina siis aloitan esityskiertueeni Lappeenrannasta, muut paikkakunnat ja ajat löytyvät täältä.

Yrittäkää saada itsenne - ja kavereita innostumaan paikalle. Monet asiat ovat varmasti sivuja seuranneille tuttuja, mutta 1 tunnin paketti antanee tiiviin kokonaiskuvan missä mennään muutoinkin kuin vain €urolandian talousturaamisen kanssa.

Ehkä kuuntelu ja keskustelu auttaisivat jotain ongelman laajuuden ymmärtämisessä - ja ennen kaikkea löytyisi samanhenkisiä ihmisiä juttuseuraksi. Tästä nettirööreissä huutelusta pitää päästä pikkuhiljaa eteenpäin.

 

Muutama kaveri on sivuja sekä reissua taas tukenut.  Kiitos paljon, VMH 20€, PS 60€, LMS 55€, Turun Attac 30€, TL 20€.

Esitysten kuuntelijoilla on mahdollisuus avustaa - tietenkin vain jos esitys tuntuu sen ansainneen. Joka tapauksessa olisi kiva, jos ei tarvitsisi kaikkea omasta pussistaan maksaa...

Tietenkin julkistan reissusta tulo/menolapun, niin näette onko tässä hommassa järkeä (^_^)

 


05.12.2011 01:18 |