KREIKKA, ITALIA... SEURAAVANA RANSKA?

Nyt kun Berlusconi sai lähtöpassit, niin kunnon sirkusyleisön tavoin voimma veikkailla seuraavaa "lähtijää". Useimmilla varmaan nousevat mieleen muiden Välimeren maiden johtajat, mutta on hyvä pitää mieli avoimena. Oheinen kuva selittää viime aikaisia ydin-EU -puheita hyvin.

 

EUvaihtotase2002-09

Ranskan ulkomaan kauppa on ollut suorastaan käpyistä koko €uroajan. Ei ole siis ihme, että sen tilasta on pitkin syksyä ollut jo pientä kommentointia. Tietenkin ongelmat on johdonmukaisesti kielletty Sarkozy'n toimesta - mutta hänellä onkin jatkokausi ensi vuonna veitsen terällä.

Jos kuka ei ole huomannut, niin Sarkozy on ollut tiukimpia Kreikan talouskuurin vaatijoita. Itse asiassa Sarkozy sanoi G-papan olevan hullu, kun tämä ehdotti kansanäänestystä vimosimmasta "apupaketista".

 

Noista ydin-€U -puheista vielä: tällä hetkellä Ranska on ainoa, joka sellaisesta hyötyisi välittömästi. Miettikää tuota hetki. Ydin-€U pitäisi Ranskan AAA-luokituksen pystyssä, mutta ketäs muita siihen ydin-€U'hun kuuluisikaan? Saksa, Hollanti, Belgia, Itävalta ja Suomi kenties...

Paitsi, että Belgian olemassaolo on ollut jo pitempään kyseenalainen nykymuodossaan. Itävalta taas on kurahtamassa Italian ja Itä-Euroopan lainaseikkailujen takia. Hollanti puolestaan on rankasti velkainen. Suomi siten Saksan kaverina €Un pelastajiksi? Hmm...

Tavallaan huvittavasti €urokraatit vaativat €Un vallan vahvistamista kunnon €Uvostoliiton malliin. Todellisuudessa koko €U-järjestelmän syvät ristiriidat ovat päivä päivältä yhä selvemmin näkyvissä.

Sanottakoon vielä kerran: €U on historiaa kuten NL aikoinaan.

 

Itäblogissakaan johtoelimet eivät kyenneet tunnistamaan tilannetta - he vain yhtenä aamuna heräsivät siihen kun Berliinin muuria ja muita wanhan ajan symboleita ei enää vain ollut. Aikaa tämä prosessi voi viedä, mutta muistakaa mitä ajettiin sisään NLn kaaduttua.

Shokkidoktriinia kympillä. ...ja mitähän Etelä-Euroopassa parasta aikaa tapahtuukaan? Vaan eipä täällä kotimaassakaan kaikki ole niin autuasta kuin meille loputtomasti yritetään vakuutella. Vielä täällä sentään elävät työntekijät kelpaavat, mutta esim. varastotyöntekijät voivat valmistautua kilpailuun.

 

Golem XIV heitti tuoreessa tekstissä "hyvän" yhteenvedon missä €Uvostoliitossa mennään: Italian ja Kreikan johtoon nostetaan kaverit, jotka varmistavat maiden perkaamisen. Enää ei noissa maissa tulla sallimaan demokraattisia päätöksiä, kun tuhkatkin viedään pesästä.

Tätä kehitystä tietenkin varmistetaan €Un uudella politbyroolla. Nyt herää tietenkin kysymys kuinka kauan todellisuutta voidaan väistellä kunnes sotilaat tai tankit vyöryvät kaduille? Puheet tietenkin tulevat olemaan tyyliä "varmistamme yhteiskuntarauhaa" - mikä tietenkin tarkoittaa, että varallisuuden siirtoja ei saa estää.

 

€U-residentti: Italia ei tarvitse vaaleja, vaan "uudistuksia". Onko selvä?

 

Noita vartoessa - epävarmuus leviää Espanjaan (taas vaihteeksi). Eivätkä Ranskankaan velkapaprut juuri vakuuta. Itävaltakin taisi jo tulla mainittua - mutta ei sitä kuinka tuollakin valtion paprut kimpoilevat Unkarin vastaavien kaverina - vähän kuin Sloveniassa. Italiassakin on jo Kreikan kaltaisia oireita bank-run'eistakin.

Italiaan on "hyvä" keskittyä (1, 2, 3, 4) - siellä kun on vain mafiosoja, laiskimuksia, veron välttelijöitä jne. (huomaatteko miten kuulostaa ihan Kreikan mollaukselta joku aika sitten?). Todellisuus on tietenkin hieman toinen - pankit ovat ongelman ytimessä. Sittenkin meille osoitellaan sitä-tätä-tuota ryhmittymää mitä vihata... pian ei ole mitään "liimaa" pitämässä €U'ta kasassa.

Lyhyesti: ei turvasatamia €uroopassa enää.

 

Ydin pyrkii pönkittämään itseään periferian kustannuksella ja etsii koko ajan maksajia. Aivan kuin imperiumi toisensa jälkeen kautta historian on kalvanut itsensä ontoksi - kunnes rivikansalaiset yksinkertaisesti kävelevät pois.

Kannattanee hommata kunnon retkeilykengät.

 

Ihan vain varmuuden vuoksi, että muistetaan kenet pitää pelastaa, niin hra Soroskin sen sanoo: vakausrahastolla voidaan pelastaa pankit, ei valtioita. Tässä kohtaa sopii jossain välissä toteamani ajatus, että

 

Raha on vain yhteiskunnallisten velkasuhteiden kirjanpitoväline. Kenellä on rahaa, on saamapuolella yhteiskunnan suhteen - ja jos rahajärjestelmä kaatuu, niin hän menettää eniten. Näin ollen ns. rikkaiden vaatimukset ovat täysin ymmärrettäviä - pelastakaa pankit (ja meidät) - heidän näkökulmastaan.

 

Tänään olemme todellisessa globaalissa taloudessa, jossa päätösvalta ei ole enää demokraattisissa käsissä. Se on kuulemma kuitenkin ihan ok - tai no, näkökulma tietenkin riippuu selittäjästä (hyvä yhteenveto - ja suomeksi). Todellisuuden myöntäminen on tietenkin vaikeaa...

Itse olen aika häkeltynyt miten kotimaassa jaksetaan kehua vakausrahastojen pelastavan, kun se jo nyt ilmeisesti joutuu ostamaan omia papereitaan ollakseen vakuuttava (^_^)

Kannattaa muistaa, että mikään uusiolainaus ei toimi ilman sitä kuuluisaa kasvua - jonka Opakin toteaa olevan aneemista (jos sitäkään).

Mitä siis tehdä €Uvostoliiton kanssa? Hallittu purkaminen? Eee... ei mahdollista. Tai ehkä sittenkin? Tai no jaa... Mikä siis pitää €Uvostoliiton enää edes kasassa? Pelko?

 

Sillä aikaa toisaalla: Jefferson County vararikkoon reilun 3 Mrd US$n velkojen kanssa. Jenkkilän asuntojen keskihinnatkin vain laskevat... ja puheet ovat taas kääntymässä laman suuntaan.

Kiina taas - on nesteessä €Urolandian nytkähtelyn takia. Tuolla on muitakin asioita viime aikoina jouduttu myöntämään - viljelymaasta 10%a saastunutta. Ja tuo virallisesta lähteestä. Asiasta toiseen - onkohan Suomessa kiinalaista hunajaa myynnissä?

Japanissakaan ei kaikki mene puikkoihin - Fukushiman siivous kestää ainakin 30 vuotta. Tekstissä paljon ikäviä yksityiskohtia... Toisaalla Olympuksen pomo on joutunut myöntämään piilottaneensa tappioita yli 20 vuotta. Kasvojen säilyttäminen tuolla on joskus työlästä (o_0)

 

Maailmanpolitiikka on sitten jo toinen juttu: Iranin ydinase -mörköä taas tarjoillaan kovasti tiedotusvälineissä, mutta muutama muu unohdetaan lahjakkaasti.

Pakistanissa selvästi ollaan kärmeissään bin Laden'in tappamisesta, siellä ydinaseet risteilevät pitkin poikin maata ajatuksena suojata ne ulkomaisilta rosmoilta. Ei väliä, että paukut ovat nyt paljon helpommin - tai oikeastaan todennäköisemmin - vääriin käsiin joutuvia.

Toinen jokeri yhtälössä on tietenkin Israel, missä uusinta uutta on viritelty ballistinen ohjus.

 

WeComeInPeace

Lopuksi vielä on eräs kööri, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Sittenkään ylimielisyys ei lakkaa hämmästyttämästä... Kaiken huipuksi residenttiehdokkaillakaan ei juuri järki päätä pakota - yksi haluaa sotaan Irania vastaan. Toinen ei halua mitään rajoituksia kidutus kuulustelumenetelmille.

Tietyt tahot kyllä varmasti lipovat huuliaan näiden sankareiden taustajoukoissa. Gitmon kulut/vanki ovat vaatimattomat 800ooo US$/v. Tarpeettomia rokotteita hankitaan - ja hallinto huolehtii, ettei "turhia" esteitä ole.

Mahtavaa! Upeeta!

Varmaan Australiassakin, mihin tulee lisää pysyviä maihinnousukenkiä tukikohtailemaan. Mitenköhän vallattomasti nuo käyttäytyvät ausseissa, muualla kun kontrollit välillä tuntuvat "hieman" pettävän (>_<)

 


 

IEAn tuore raportti (.pdf) ei energiarintamallakaan kauniita maalaile. Olisi mukava vilkaista täysversiota, tuohan on vain tiivistelmä. Sittenkin siellä on tuttuja kuvioita - hiilen asema, ydinvoiman epävarma tulevaisuus, uusiutuvien vaatimaton panos, Venäjän merkitys Euroopalle... jada jada.

IEA'lla ei ainakaan näyttäisi olevan pienintäkään epäilyä kasvusta - mikä tietenkin tarkoittaa pää edellä pöpelikköön menoa.

 

Muistutuksen vuoksi: kun SuperLamaTM oikeasti nytkähtää liikkeelle (you ain't seen nothing yet), niin vuosikausia näyttää siltä että kylvemme ylimääräisessä energiassa, koska kysyntä romahtaa paljon tarjontaa nopeammin. Tämä piilottaa tuotannon takkuamisen ja maailmanlaajuisesti uusiutuvat joutuvat lapsipuolen asemaan.

Toisin sanoen talousongelmat survovat energiaongelmat jalkoihin vuosiksi. Joskus kun kulutus yrittää nousta, niin yhteiskunta tulee lyömään päänsä kattoon tarjolla olevan energian suhteen ja pahasti. Viimeistään sitten astuvat ne kuuluisat resurssisodat areenalle kaikkien nähtäville.

Rattoisia visioita taas, Aki?

 

Kiitos tuesta, KS 20€. Allekirjoittaneen pulinoita voi kuunnella joulun alla.

 


14.11.2011 03:40 |