TALOUSONGELMAT OSA SYSTEEMIKRIISIÄ -luento

Kiersin joulukuun alussa eteläistä Suomea ja pidin varsin tiiviin paketin nykyisistä ongelmista. Esitelmän aiheina oli mm.

  • rahan historiaa ja kuinka rahajärjestelmä tänään toimii
  • kuinka energian käytön kasvu on ollut yhteydessä talous"kasvuun" ja kuinka nämä kaksi ovat toisiaan tukeneet
  • nykyjärjestelmän nivoutumisesta globaaliksi kokonaisuudeksi, joka edellyttää että kokonaisuus rullaa ilman isompia nikotteluja

  • hieman "teknologia pelastaa" -ajatuksen torpedointia
  • ihmisen luonteesta ja rahajärjestelmästä johtuvia rajoituksia tilanteen muuttamiseksi nykyoletuksin
  • vaihtoehtoja, joita on oikeasti alettava miettimään. Nykyjärjestelmähän edellyttää luottamusta järjestelmään ja paljon puhuttua/kehuttua "kasvua". Jälkimmäinen puolestaan on sidoksissa energian saatavuuden kasvuun - joka sekin on hyvin epävarmoissa kantimissa

 

Ensimmäisillä paikkakunnilla esitys kesti n. 1h10min. Matkan varrella palautteesta ja keskusteluista sain lisää tekstiä kuvieni ympärille joten vimosin esitys Jyväskylässä vei jo 1h30min (^_^)

Alla oleva esitys kuvattiin Turussa 11. joulukuuta 2011 (kolmas paikkakunta seitsemästä), missä paikalla oli n. 50 ihmistä. Kohtuullinen kokonaisuus, vaikka mielestäni ulosantini parani seuraavina päivinä huomattavasti.

 

Kuvaajana oli Lauri Kotaja - mies työsti vielä esityksen kalvot videoihin mukaan eli iso kiitos hänelle. Samoin kiitos paikalla olleille, videoille onkin saatu mukaan jonkun verran myös kommentteja. Alla olevat 7 pätkää vievät puolitoista tuntia eli varatkaa popcornia vierelle kun katselette (*_^).

 

OSA 1 / 7

 

OSA 2 / 7

Tämän pätkän puolivälissä on kysymys luotonlaajennuksesta mikä jäi vastaamati (ainakin selvästi). Perinteinen selitys löytyy täältä.

 

OSA 3 / 7

Tässä pätkässä oli kysymys globalisaation stressin siedosta. Kun SuperLamaTM astuu areenalle ja tavaran liikkuminen hidastuu/estyy maksujen epävarman saatavuuden takia, niin moni tehdas pysähtyy koska ei saa tarpeellista tavaraa. Silloin paikallisuus nousee ihan uuteen arvoon.

 

OSA 4 / 7

 

OSA 5 / 7

 

OSA 6 / 7

 

OSA 7 / 7

 

Paikalla olleiden kanssa taidettiin jatkaa keskustelua vielä pari tuntia ravintolan puolella. Kaikin puolin onnistunut ilta, vaikka asiat eivät mitenkään mieltä ylentäviä olleetkaan.

Videot löytyvät tietenkin myös Utubesta, mistä niitä voi laittaa eteenpäin muille - jos tämän sivuston linkitys on "arveluttavaa". Videoista on versiot olemassa aina HD-resoluutioille asti jos tuntuu, että tekstit/kuvat ovat kovin pieniä. HD-versiot näkyvät vain Utuben sivuilla.

 


06.01.2012 00:37 |